معرفی انواع استاندارد های کابل کشی
شبکه ها دنیایی هستند که می توانند مجموعه گسترده ای از تجهیزات اجزا و عناصر را در خود جای دهند که با تمام پیچیدگی هایی که در این شبکه ها وجود دارد، داشتن اطلاعات در مورد استاندارد کابل کشی شبکه و فرایندهای مربوط به آن بسیار ضروری و لازم است. چرا که کابل کشی های شبکه در هر سیستمی به معنای ستون فقرات شبکه ها به شمار می آید که در اجرا و طراحی کابل کشی شبکه کامپیوتری پایه های اصلی در طراحی شبکه کامپیوتری محسوب می شود. اما درباره استاندارد کابل کشی شبکه چه میدانید؟
استاندارد کابل کشی شبکه یعنی چه؟
معمولا به روند راه اندازی کردن کابل های شبکه و نصب آنها برای ایجاد ارتباط بین دستگاه ها برای تبادل اطلاعات و داده ها را کابل کشی شبکه گویند. در کل می توان گفت فرایند کابل کشی شبکه شامل اتصال و نصب کابل شبکه ، کانکتورها، پچ پنل ها و دیگر اجزا و تجهیزاتی است که این امکان را فراهم می کنند تا بتوان اطلاعات و داده ها را با سرعت بسیار بالا در یک بستر شبکه انتقال داد.
برای اینکه این شبکه های ارتباطی به نحو درستی فعالیت کنند، نیاز است تا این روند کابل کشی به روش ساخت یافته باشد و با استانداردهای کابل کشی هم منطبق شود تا بتوان یک نتیجه درست و مفیدی را به دست آورد. پس به مجموعه مشخصات فنی و دستورالعمل های فنی که در نصب و به کارگیری اتصالات و کابل های شبکه به کار گرفته شده، استاندارد کابل کشی شبکه گفته می شود و این استاندارد ها انواع مختلف و معروفی دارند که در این مطلب به آنها اشاره می کنیم.
انواع استاندارد های کابل کشی شبکه های کامپیوتری
برای اینکه بتوان کابل کشی های کامپیوتری را به صورت اصولی و درست انجام داد، باید به استاندارد های مختلف توجه کرد که در ادامه مطلب به استاندارد کابل کشی شبکه و معرفی این استاندارد ها می پردازیم که عبارت اند از:
استاندارد کابل کشی568 –TlA/ElA
یکی از استانداردهای کابل کشی شبکه به نام 568-TlA/ElA نام دارد. بر اساس این استاندارد اصول و قواعد مورد نیاز برای طراحی زیرساخت های مهم به کار می رود که این زیرساخت ها شامل موارد زیر می شود:
- زیر ساخت اتاق های تجهیزات
- در مورد زیرساخت ورودی های ساختمان
- زیرساخت حوزه کاری
- زیرساخت های اتاقک و یا رک های ارتباطی و اتاق
- زیرساخت های مربوط به کابل کشی ستون فقرات
- زیرساخت های کابلکشی افقی
مطلب پیشنهادی: معرفی انواع روکش کابل فیبر نوری
استانداردهای کابل کشی شبکه TlA/ElA
یکی دیگر از استاندارد کابل کشی شبکه که بسیار رایج است و معمولا در کشورهای حومه آمریکای شمالی استفاده می شود، استاندارد TlA/ElA است. بدین صورت است که در این نوع ساختارها سیستم های کابل کشی به قسمت های کوچکتری تقسیم می شوند و البته در اجرای این نوع استاندارد باید تمامی مواردی که در زیر به آن اشاره می کنیم به طور ویژه و واضح مشخص و اشاره شود:
- توپولوژی های لازم
- کارایی تمامی تجهیزات مابین شبکه
- سیستم های کلی کابل کشی
- انواع کانکتورها
- میزان و اندازه طول کابل ها
- متصل شدن پین های موجود در ساختار داخلی کابل های شبکه LAN
- کارایی شبکه ها در رسانه هایی که مرتبط با آن هستند.
- استاندارد کابل کشی های شبکه TlA
نام انجمن های صنایع ارتباطات از طریق راه دور به نام اختصاری TlA معروف است. انجمنی که استاندارد های مشخص شده آنها از طریق موسسه ملی استاندارد های آمریکا یا ANSl استفاده می شود. از این انجمن ذکر شده در برخی از مواقع با نام های دیگری مثل ANSl/TlA یا TlA/ANSl و TlA ANSl هم یاد می شود.
استانداردهای ذکر شده از طریق این انجمن در انواع مختلف سیستم های مخابراتی و نکات مربوط به نصب، توزیع و طراحی سیستم های مخابراتی و ارتباط های ماهوارهای و شبکه ای یا بی سیم که مبتنی بر کابل های فیبر نوری یا مسی هستند توسط تولید کننده ها و متخصصان استفاده می شود. این استانداردها توسط TlA قادر است، مراکز داده ها و اتاق سرور را هم در زیر پوشش خود قرار بدهد. استاندرد TlA به مجموعه سیستم های کابل کشی که ساختار یافته است در انواع ساختمان های تجاری، اداری و حتی دانشگاه ها تمرکز دارد.
استاندارد کابل کشی ISO 11801
از جمله استاندارد های بین المللی که در کابلکشی های عمومی به کار می روند، IOS/lEC 11801 است. این نوع استاندارد کابل کشی شبکه بیشتر در کشورهای اروپایی به کار می رود که برای کابلکشیهای ساختاری و مخابراتی چند منظوره و برای کاربردهایی مانند سیستمهای کنترل ساختمان، تلفن آنالوگ و استانداردهای مختلف داده وlSDN به کار گرفته می شود که کابلکشیهای فیبر نوری و مسی متعادل را هم شامل می شود.
استاندارد کابل کشی شبکه50173 EN
این مورد هم از جمله مجموعههایی از استانداردهای متداول در اروپا بوده و برای کابلکشیهای عمومی استفاده می شود. گروه از استاندارد کابل کشی شبکه یعنیEN 50173 دارای ۵ قسمت مختلف است که کاربرد های مختلفی دارد و کاربرد های آن مانند:
- مراکز محاسباتی
- الزامات عمومی
- ساختمان صنعتی، ساختمان مسکونی خصوصی
- ساختمان اداری را شامل می شود.
اهمیت سیستم های کابل کشی ساخت یافته
در یک شبکه، سیستم های کابل کشی ساخت یافته از اهمیت زیادی برخوردار است و از مهم ترین اهمیت استاندارد کابل کشی شبکه می توان موارد زیر را نام برد:
- قدرت عیب یابی و مدیریت
- بالاتر رفتن کیفیت ارتباط
- استاندارد سازی ها
- سادگی در تغییرات و تعمیرات
- افزایش قدرت اطمینان
- قدرت ارتقا پذیری
- حفاظت و امنیت
در زمان کابل کشی علاوه بر رعایت استاندارد کابلکشی شبکه ها باید نوع کابل، مدیریت مسیرهای کابل کشی و طراحی آنها هم مورد توجه قرار بگیرد. این کابل کشیها باید طوری انجام شود که در محیط های کاری کمترین اختلال به وجود بیاید و هم بتوان به راحتی به آنها دسترسی پیدا کرد.
کلام پایانی
در این مطلب به استاندارد کابل کشی شبکه کامپیوتری پرداخته شد و انواع استانداردهای کابل کشی معرفی شد. از نکات بسیار مهمی که باید در نظر داشت، این است که روند و فعالیت راه اندازی کردن شبکه و انجام کابل کشیها باید به افرادی که در این بخش ها متخصص هستند، سپرده شود تا تمامی استانداردها و اصول به درستی رعایت شود و کار نهایی با کیفیت بیشتری انجام گرفته و تحویل داده شود. امید است این مطالب از پودسان، ارائه دهنده تجهیزات شبکه ، برای شما عزیزان مفید بوده باشد.