یکی از سوالاتی که ممکن است برای افرادی که به تازگی وارد دنیای شبکه و فناوری اطلاعات شده اند مطرح شود، مربوط به تنوع شبکه ها و انواع شبکه های اینترنت است. شبکه ها پایه و اساس اصلی و مهم حوزه کسب و کار به حساب می آیند و برای مقاصد مختلفی از جمله دسترسی به اینترنت به کار گرفته می شوند. دانش دسته بندی شبکه های اینترنتی، علوم تخصصی مربوط به شبکه و بستر انتقال اطلاعات را شامل شده و به تمام بسترها و ابزارهای انتقال داده، اطلاعات یا ذخیره سازی اشاره دارد. در ادامه این مطلب از پودسان به معرفی انواع شبکه های اینترنت می پردازیم.
انواع شبکه های اینترنت از نظر نوع ارتباط
شبکه های اینترنتی از نظر نوع ارتباط به سه نوع شبکه های وایرلس (برقراری ارتباط با استفاده از امواج رادیویی)، شبکه های کابلی (برقراری ارتباط با استفاده از کابل هایی از جنس فلز) و شبکه های از جنس فیبر نوری (برقراری ارتباط با استفاده از امواج نور و فیبرهای نوری) طبقه بندی می شوند.
انواع شبکه از نظر توپولوژی اتصال
به روش های مختلف اتصال کامپیوترها به یکدیگر، توپولوژی گفته می شود که انواع مختلفی نیز دارد. مهم ترین انواع توپولوژی شبکه شامل توپولوژی خطی، توپولوژی رینگ، توپولوژی استار، توپولوژی توری و توپولوژی ترکیبی است.
انواع شبکه ها از نظر تکنولوژی های انتقال داده
این نوع از شبکه های کامپیوتری که کمی تخصصی تر هستند، به دو گروه شبکه های پخش فراگیر یا Broadcast (شبیه به شبکه های تلوزیونی قدیمی آنالوگ) و شبکه های نقطه به نقطه یا Point To Point دسته بندی می شوند.
انواع شبکه های اینترنت از لحاظ دامنه و ابعاد
رایج ترین و شناخته شده ترین نوع شبکه های اینترنت، انواع شبکه از نظر دامنه و ابعاد هستند. این شبکه ها به گروه های مختلفی دسته بندی می شوند که در ادامه به هر کدام به صورت مجزا پرداخته می شود.
شبکه شخصی یا Personal Area Network
شبکه شخصی که به اختصار PAN نامیده می شود، اولین و پایه ای ترین شبکه اینترنت است که یک مودم وایرلس، یک یا دو کامپیوتر، تلفن، تبلت، پرینتر و دیگر موارد را شامل می شود و به یک فرد در یک ساختمان تعلق دارد. از این نوع شبکه اینترنت اغلب در دفاتر اداری نوپا و کوچک یا منازل مسکونی استفاده می شود.
شبکه محلی یا Local Area Network
شبکه محلی که به اختصار LAN نامیده می شود، محبوب ترین کاربردی ترین و ساده ترین نوع شبکه اینترنت است که یک گروه از کامپیوتر ها و دستگاه های کم ولتاژ که در فاصله نزدیکی از هم قرار دارند را شامل می شود. از این نوع شبکه اغلب در شرکت ها، ادارات و سازمان ها استفاده می شود.
شبکه محلی وایرلس یا Wireless Local Area Network
شبکه محلی وایرلس که به اختصار WLAN نامیده می شود، عملکردی نزدیک و شبیه به شبکه محلی دارد؛ اما با این فرق که در آن، از فناوری وایرلس یا همان بی سیم مانند وای فای استفاده شده است. برای ایجاد و گسترش شبکه محلی وایرلس به اتصال دستگاه ها به شکل فیزیکی و استفاده از کابل شبکه نیازی نیست.
شبکه فضای باز یا Campus Area Network
شبکه فضای باز که به اختصار CAN نامیده می شود، بزرگ تر از شبکه محلی و کوچک تر از شبکه شهری است و اغلب در دانشگاه ها و مراکز آموزشی استفاده می شود. اجزای این شبکه این قابلیت را دارند که در چند ساختمان مجاور گسترش یابند و این امکان را برای کاربران فراهم می کنند که به سادگی بتوانند داده ها را منتقل کرده و به اشتراک بگذارند.
شبکه شهری یا Metropolitan Area Network
شبکه شهری یا MAN، شبکه ای بزرگ تر از LAN و کوچک تر از WAN است که با هر دو این شبکه ها عناصر مشترک و یکسانی دارد. شبکه شهری، در اصل یک منطقه جغرافیایی بزرگ و گسترده مانند شهر یا شهرستان را می تواند پوشش دهد و مالکیت و مسئولیت نیز به معمولاً به عهده یک شخص یا شرکت مانند شورای محلی است.
شبکه پهناور یا Wide Area Network یا WAN
شبکه پهناور یا WAN، ساختار پیچیده تری نسبت به شبکه محلی دارد و می تواند مناطق جغرافیایی بسیار دور را نیز پوشش دهد. با این شبکه، کامپیوترها و حتی دستگاه هایی با ولتاژ کم نیز می توانند در درون یک شبکه گسترده، از دور به یکدیگر متصل شده و ارتباط برقرار کنند.
شبکه ذخیره سازی یا Storage Area Network
شبکه ذخیره سازی یا SAN، در واقع به شبکه اختصاصی پر سرعتی گفته می شود که دستگاه هایی که منابع ذخیره داده هستند را به سرورهای مختلف و متعدد متصل می کند. این شبکه به هیچ شبکه محلی یا گسترده وابسته نیست و منابع ذخیره را در یک شبکه اختصاصی و کارآمد ذخیره می کند.
شبکه خصوصی سازمانی یا Enterprise Private Network
شبکه خصوصی یا EPN در شرکت هایی که قصد دارند از مناطق جغرافیایی مختلف به منابع و داده های مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند، کاربرد دارد و مالکیت و مدیریت این شبکه نیز بر عهده خود این شرکت ها است.
سخن پایانی
دنیای ارتباطات، شبکه های اینترنتی مختلفی را شامل می شود که بر اساس قابلیت ها و ویژگی هایی که دارند دسته بندی می شوند. درک آشنایی با انواع شبکه های اینترنت می تواند شما را برای نظارت، نگهداری و تنظیم آنها در محل مورد نظر خود آماده کند. توسعه سریع اینترنت و فناوری های مرتبط، شبکه های اینترنتی را به طور فزاینده ای در محل کار و خانه مرتبط تر می کند. بنابراین دانستن ویژگی های شبکه ها می تواند به شما در عیب یابی و حل مشکلات شبکه کمک کند.
سوالات متداول
۱. تقسیم بندی شبکه های اینترنتی بر چه اساسی انجام می شود؟
تقسیم بندی شبکه های کامپیوتری طبق قابلیت ها، امکانات و ویژگی های که هر شبکه ارائه می دهد، انجام می شود.
۲. شناخته شده ترین شبکه های اینترنت کدام ها هستند؟
رایج ترین و شناخته شده ترین نوع شبکه های اینترنت، انواع شبکه از نظر دامنه و ابعاد هستند که شامل PAN، LAN، WLAN،CAN، MAN، WAN، SAN و ENP می شوند.