معرفی کابل های Cat
انواع کابل های Cat از جمله سادهترین و در عین حال کاربردیترین تجهیزاتی هستند که به وفور در شبکههای کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرند. اگر دوست دارید با این کابل ها، انواع، مزایای منحصر به فرد، معایب اندک و کاربردهای بی نظیرشان آشنا شوید، این مطلب مختص شماست. آن را نخوانده، کنار نگذارید که پشیمان خواهید شد!
آشنایی با کابل Cat
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که اختصار Cat از چه واژه ای گرفته شده و به چه معناست؟!
جالب و در عین حال لازم است بدانید که اختصار Cat مخفف واژه “Category” به معنای دسته و گروه است. کابل شبکه Cat به دسته ای از کابل ها اطلاق می شود که با هدف انتقال اطلاعات با سرعت هایِ وابسته به نیازِ کاربران طراحی و تولید می شوند. در واقع می توان گفت این کابل ها یک راهکار ساده، بی دردسر و مقرون به صرفه برای کاربران خانگی و مشاغلی محسوب می شوند که انتقال سریع و کارآمد اطلاعات بخشی از نیاز آن هاست.
شاید با خودتان چنین بیندیشید که شبکه های سیمی خیلی وقت است رو به منسوخ شدن گذاشته و جای خودشان را به شبکه های بی سیم داده اند. پس با این اوصاف نه کابل Cat و نه هیچ نوع کابل دیگری ماندگار نبوده و دیر یا زود برای همیشه کنار گذاشته می شوند. ممکن است برایتان عجیب و غیر قابل باور به نظر برسد، اما حقیقت چیزی جز این است. تجربه نشان می دهد که عملکرد شبکه های سیمی و همچنین خروجی آن ها بسیار قابل قبول تر از شبکه های بی سیم است. علاوه بر این ها، امکان هک سیستم های سیمی در مقایسه با نوع بی سیم بسیار ناچیز بوده و این خبری مسرت بخش برای صاحبان شبکه است. خلاصه مزایای بی حد و حصر شبکه های کابلی دست به دست هم داده و انواع کابل های Cat را با استقبال گسترده کاربران مواجه ساخته اند.
اکنون که کم و بیش با کابل های Cat آشنا شدیم، وقت آن فرا رسیده که به معرفی انواع کابل های Cat و بررسی مختصر و مفید آن ها بپردازیم. برای یادگیری یک مبحث جانانه آماده اید؟!
معرفی انواع کابل های Cat، مزایا، معایب و کاربرد آن ها
کابل های Cat را با در نظر گرفتن عملکرد و سرعت انتقال اطلاعات در انواع متعدد و متنوعی تقسیم بندی می کنند. آنچه موجب تمایز این کابل ها از یکدیگر می شود، شماره ای است که پس از اختصار Cat قرار می گیرد. لازم به ذکر است که این شماره بیانگر قدرت انتقال داده و سرعت انواع کابل های Cat بر اساس فرکانس می باشد.
کابل Cat2، Cat3 و Cat4
کابل Cat2 یکی از قدیمی ترین انواع کابل های Cat محسوب می شود که از به هم تابیده شدن دو جفت سیم به وجود می آید. سرعت انتقال داده توسط این کابل ها که استفاده از آن ها در شبکه های امروزی رایج نیست، 4 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند آن ها 4 مگاهرتز عنوان شده است.
کابل Cat3 نیز درست مانند کابل Cat2 بسیار قدیمی شده است. استفاده از این کابل ها که حداکثر سرعت انتقال داده توسط آن ها 10 مگابیت بر ثانیه و حداکثر پهنای باندشان 16 مگاهرتز تخمین زده شده است، در سیستم تلفن های قدیمی به چشم می خورد. گفتنی است که این کابل های نه چندان کاربردی از 4 جفت سیم به هم تابیده ساخته می شوند.
کابل Cat4 یکی دیگر از انواع کابل های Cat محسوب می شود که از رده خارج شده و استفاده از آن در دنیای امروز متداول نیست. این کابل نیز همچون نسل پیشین خود از به هم تابیده شدن 4 جفت سیم مسی تشکیل شده است. حداکثر سرعت و حداکثر پهنای باند این کابل به ترتیب 16 مگابیت بر ثانیه و 20 مگاهرتز می باشد.
بیشتر بخوانید : معرفی پچ پنل لگراند
کابل Cat5
کابل Cat5 که متشکل از 4 جفت سیم مسی در هم تنیده است، یکی از کارآمدترین انواع کابل های Cat محسوب می شود. سرعت این کابل ها 100 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند آن ها 100 مگاهرتز می باشد. همان طور که می بینید، سرعت انتقال داده توسط این کابل ها در مقایسه با کابل های Cat3 و Cat4 به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. این کابل ها را به طور عمده در شبکه های Token Ring، Token Ethernet و Fast Ethernet مورد استفاده قرار می دهند.
کابل Cat5e
به عنوان یکی دیگر از کاربردی ترین انواع کابل های Cat موجود در بازار می توان به کابل Cat5e اشاره کرد. این کابل که از سرعت انتقال 1 گیگابیت بر ثانیه بهره مند است، در شبکه های زیر به کار گرفته می شود:
- Token Ring
- Token Ethernet
- Fast Ethernet
- Gigabit Ethernet
بیشتر بخوانید : پچ کورد مسی
کابل Cat6 و Cat6a
کابل Cat6 که از ظاهری بسیار مشابه کابل Cat5e برخوردار است، یکی از پرفروش ترین انواع کابل های Cat به شمار می آید. این کابل تجربه سرعت انتقال 10 گیگابیت بر ثانیه در فواصل کمتر از 100 متر را برای کاربران ممکن می سازد. حتما می پرسید تکلیف سرعت انتقال در فواصل بیش از 100 متر چه می شود؟!
گفتنی است که در این فواصل مقدار سرعت به 1 گیگابیت بر ثانیه کاهش پیدا می کند. پهنای باند این کابل ها 250 مگاهرتز عنوان شده است.
کابل های Cat6a نسل جدید کابل های Cat6 محسوب می شوند. پهنای باند این کابل ها 750 مگاهرتز و سرعت انتقال آن ها برای فواصل کمتر از 100 متر، 10 گیگابیت بر ثانیه می باشد. لازم به ذکر است که ضخامت و حفاظت نوع Cat6a بیشتر از نوع Cat6 است.
کابل Cat7
اگر تصور می کنید سرعت انتقال از نسل پیش به این نسل بیشتر شده، باید بگوییم که تصورتان اشتباه است. سرعت انتقال کابل Cat7 نیز همچون کابل Cat6 حدود 10 گیگابیت بر ثانیه می باشد. این در حالی است که میزان پهنای باند آن به 600 مگاهرتز افزایش پیدا کرده است. لازم به ذکر است که میزان سرعت انتقال در مسافت های کوتاه به 100 گیگابیت بر ثانیه می رسد.
استفاده از این نوع کابل در دیتاسنترها، استوریج ها و Back Bone ها رواج دارد. یکی از بزرگترین معایب این کابل این است که با افزایش مسافت سرعت انتقال توسط آن تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
کابل Cat7a یکی از پرکاربردترین و پرفروش ترین انواع کابل های Cat است که مزایای متعدد و متنوع بسیاری دارد. گفتنی است که این کابل در فرکانس های تا سقف 1000 مگاهرتز عملکرد فوق العاده ای را از خود به نمایش می گذارد. سرعت انتقال داده توسط این کابل در مسافت های ذکر شده به قرار زیر است:
فواصل کمتر از 15 متر: 100 گیگابیت بر ثانیه
فواصل کمتر از 50 متر: 40 گیگابیت بر ثانیه
فواصل کمتر از 100 متر: 10 گیگابیت بر ثانیه
گفتنی است که پهنای باند این دسته از انواع کابل های Cat نسبت به نسل پیشین به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است. وجود یک لایه محافظ قدرتمند موجب شده که این گروه از کابل ها در برابر نویز و تداخل جریان های الکترومغناطیسی مقاوم باشند. این موضوع بر قطر کابل های Cat7a افزوده است.
کابل Cat8
به عنوان جدیدترین انواع کابل های Cat که استفاده از آن ها در کابل کشی ساخت یافته توصیه می شود، می توان به کابل Cat8 اشاره کرد. این کابل قادر به پشتیبانی از فرکانس هایی تا سقف 2 گیگاهرتز بوده و تفاوت های چشمگیری با نسل های قبل از خود دارد. اگر بگوییم این کابل های شگفت انگیز قادر به انتقال اطلاعات با سرعت 25 الی 40 گیگابیت بر ثانیه هستند، تعجب نمی کنید؟!
جالب است بدانید که این دسته از کابل های Cat با نسل های پیشین خود کاملا سازگار بوده و می توانند از سوکت های منطبق بر استانداردهای Cat قبل از خود استفاده نمایند.