اگر برق کار ساختمان هستید و یا دوست دارید از زیر و بَم این شغلِ شیرین سر در بیاورید، راهنمای جامع سیمکشی پریز برق حسابی به کارتان می آید. یکی از ساده ترین مهارت هایی که یادگیری اش برای آنان که تازه وارد این حوزه هستند، الزامی است؛ نحوه سیمکشی پریز برق است. همه ما به خوبی میدانیم که اتصال مناسب در پریز برق، اصلی اساسی است که چشمپوشی از آن میتواند ضررهای جانی و مالی بسیاری را برایمان به همراه داشته باشد. اگر دوست دارید با نکات طلایی این اصل مهم آشنا شده و سیم کشی پریز برق را به بهترین و اصولی ترین شکل ممکن انجام دهید، جای خوبی آمده اید. سیر تا پیاز سیم کشی و نصب پریز برق را با پودسان ، ارائه دهنده انواع تجهیزات شبکه ، بیاموزید !
پیش نیاز؛ آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات مهم
بی شک آموزش سیم کشی و نصب پریز برق هم درست مانند هر آموزش دیگری پیش نیازهایی دارد که عدم آشنایی با آن ها به ضررتان تمام می شود. از همین رو بر آن شدیم که نخست به معرفی مفاهیم و اصطلاحات مهم در این زمینه پرداخته و پس از آن سراغ بحث اصلی برویم. آماده اید؟!
شمای فنی و شمای حقیقی
یکی از مهم ترین اقداماتی که انجام آن پیش از سیم کشی پریز برق ضروری به نظر می رسد، درک سیم کشی مدار برای پریزها است. آشنایی با شمای فنی و شمای حقیقی پریز برق، یکی از مهم ترین مواردی است که درک سیم کشی مدار را برای شما ساده و بی دردسر می سازد. با دقت به تصویر زیر نگاه کنید:
همان طور که می بینید؛ نقشه سیم کشی پریز برق به هیچ عنوان نقشه ای پیچیده و غیر قابل فهم نیست. بنابراین حتی اگر اطلاعات دست و پا شکسته ای درباره تجهیزات الکترونیکی ساختمان داشته باشید، قادر به درک نحوه لوله گذاری و اتصالات سیمی خواهید بود.
لوله گذاری پریز برق
اگر بگوییم لوله گذاری پریز برق یکی از اصلی ترین مراحل سیم کشی و نصب پریز است، گزاف نگفته ایم. در صورتی که این امر مهم با دقت و به درستی صورت نپذیرد، صرف هزینه های هنگفت به منظور اصلاح نصب پریزها اجباری است. حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که منظور از لوله گذاری پریز برق چیست؟
لوله گذاری پریز برق عبارت است از تعیین جای درست پریزها و قوطی گذاری آن ها. این کار می بایست با رعایت ارتفاع و فاصله با سایر دستگاه های موجود انجام شود.
مطلب مرتبط : پریز شبکه
تشخیص سیم فاز و سیم نول
تشخیص سیم فاز و سیم نول یکی از حائز اهمیت ترین بخش های سیم کشی پریز برق است. گاهی اوقات می توان این دو سیم را از روی رنگشان شناسایی کرد. عمدتا سیم های فاز را به رنگ قرمز یا مشکی و سیم های نول را به رنگ آبی تولید و عرضه می نمایند. اما گاهی این قرارداد رنگی رعایت نشده و تمام حساب و کتاب ها به هم می ریزد. در چنین شرایطی بهترین کار این است که از یک فازمتر کمک بگیرید.
تجهیزات مورد نیاز برای سیم کشی پریز برق
سیمکشی پریز برق نیازمند وجود ابزارآلات و تجهیزات بسیاری است. از جمله مهم ترین این تجهیزات می توان به دم باریک، پیچ گوشتی، انبردست، سیم چین، تستر ولتاژ، کابل برق و اتصالات و پریز برق اشاره کرد.
مطلب مرتبط : انواع کابل شبکه
آموزش سیم کشی پریز برق
آنان که دستی در سیم کشی پریز برق دارند، به خوبی می دانند که این کار به دو صورت قابل انجام است. در ادامه هر یک از روش های سیمکشی پریز برق را معرفی و به اختصار مورد بحث و بررسی قرار می دهیم.
نحوه سیم کشی پریز برق بدون سیم ارت
وجود دو سیم اصلی فاز و نول برای سیم کشی پریز برق الزامی است. بنابر آنچه که پیش تر گفتیم، شناسایی این دو سیم از طریق رنگ آن ها و تشخیص دقیقشان از طریق فازمتر صورت می پذیرد. برای استفاده از فازمتر کافیست جریان برق را در پریز برقرار نموده و نوک فازمتر را به سیم ها وصل کنید. در صورتی که چراغ فازمتر روشن شود، سیم متصل شده به نوک آن فاز و در غیر این صورت نول است. پس از تعیین فاز و نول بودن سیم های موجود مراحل زیر را یکی پس از دیگری بپیمایید:
گام اول
سیم فاز دارای ضخامت مناسب را برگزینید. سیم های ضخیم جریان الکتریکی را بهتر از سیم های نازک تحمل می کنند. از همین رو توصیه می شود که سیم انتخابی از ضخامت کافی برخوردار باشد. سیم های دارای ضخامت 2 و نیم میلی متر بهترین گزینه برای این کار محسوب می شوند. حال انتهای سیم فاز را به فیوز مربوط به همان پریز در جعبه فیوز ساختمان متصل نمایید.
گام دوم
در گام بعدی سیم را از جعبه فیوز به سمت پریز برق هدایت نمایید. امکان استفاده از داکت و ترانک برای این منظور میسر می باشد. هنگامی که سیم مورد نظر به پریز رسید، آن را به اندازه کافی لخت نموده و به یکی از پیچ های روی پریز وصل کنید.
گام سوم
حال وقت آن فرا رسیده که سیم نول را به پریز متصل کنید. سیم های نول دارای ضخامت 2.5 میلی متر گزینه ای ایده آل برای این کار هستند. یک سر سیم نول را شینه نول موجود در جعبه فیوز و سر دیگر آن را به پیچ دوم روی پریز وصل کنید.
گام پایانی
اکنون روکش پریز را بر روی آن قرار داده، جریان برقش را وصل نموده و یک دو شاخه را به آن وصل کنید. اگر لامپ یا وسیله برقی متصل به دو شاخه روشن شد، می توانید نتیجه بگیرید که کار سیم کشی پریز را به درستی انجام داده اید!
نحوه سیم کشی پریز برق ارت دار
همان طور که در جریان هستید، سیستم حفاظتی سیم ارت سیستمی است که برای حفاظت اشخاص و کاهش خطر برق گرفتگی مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم بدنه دستگاه ها را با به کارگیری یک سیم به زمین وصل می کنند و بدین ترتیب؛ خطر برق گرفتگی را تا حد قابل توجهی کاهش میدهند! اگر پریزهای برق با اتصال به زمین را از نزدیک دیده باشید، حتما می دانید که این تجهیزات سه پیچ دارند؛ یکی برای اتصال سیم ارت به زمین و دیگری برای سیم های فاز و نول. لازم به ذکر است که سیم ارت را در مدارات با رنگ زرد یا ترکیب رنگ زرد و سبز نشان می دهند. مراحل سیم کشی پریز برق ارت دار به قرار زیر است:
گام اول
سیم فاز دارای سطح مقطع مناسب را انتخاب نموده، یک سر آن را به فیوز موجود در جعبه فیوز ساختمان و سر دیگرش را به یکی از پیچ های پایین پریز وصل کنید. امکان استفاده از داکت های سیم کشی یا لوله های الکتریکی در این روش نیز فراهم می باشد.
گام دوم
یک سر سیم نول را که دارای سطح مقطع مشابه سیم فاز است، به شینه نول جعبه فیوز و سر دیگر آن را به پیچ دوم پایین پریز وصل کنید.
گام پایانی
حال وقت اتصال سیم ارت است. بدین منظور یک سر سیم ارت را لخت نموده و از طریق پیچ مخصوص به شینه نول موجود در جعبه فیوز وصل کنید. سر دیگر را نیز به پیچ تکی پریز وصل کرده و پریز را به صورت روکار یا توکار بر روی دیوار نصب نمایید. در پایان نیز به بررسی صحت عملکرد پریز بپردازید.
نکات طلایی سیم کشی پریز
- اطمینان حاصل نمایید که روش های صحیح اتصال تجهیزات برقی را می دانید.
- از قطع برق ساختمان پیش از شروع نصب پریز مطمئن شوید.
- اتصال سیم ها را با دقت انجام دهید.
- از نقشه های سیم کشی که نشان دهنده محل دقیق نصب هر تجهیز هستند، استفاده نمایید.
- از شل بستن سیم ها خودداری کنید.
- از رعایت فاصله طولی پریز برق از لوله های گاز و برق بر اساس استانداردهای موجود در ایران غافل نشوید.
- …
6 پاسخ
تشکر از تهیه مطلب خوبتان
سلام
ممنون از توجه شما
ضخامت ۵میل برای سیم فاز برام تعجب برانگیر بود!! معمولا پریزها را سیم ۲/۵ میکشن هم برای فاز هم نول هم ارت
سلام
بله دوست عزیز معمولا در سیم کشی ساختمان های مسکونی از سیم نمره 2.5 استفاده می شود.
خیلی جالب بود نقشه هارا کاربردی تهیه کنید خدمت بزرگی کردید
درود بر شما
سلام ، مننون از توجه شما.
حتما در مقالات بعدی اطلاعات کامل تری را در اختیارتون میگذاریم.