می دانید کابل کواکسیال چیست ؟
شک نداریم که بارها و بارها کابل کواکسیال را از نزدیک دیده و با آن کار کرده اید. بدون آن که بدانید کابلی که در دست دارید، نامش چیست، چه کاربردهایی دارد و مزایا و معایب آن کدامند؟!
پیشرفت های مبتنی بر فناوری پای کابل های بسیاری را به بازار باز نموده اند. این کابلهای کاربردی دست به دست هم داده و دسترسی گسترده تر به پهنای باند بیشتر را در شبکههای کوچک و بزرگ ممکن ساخته اند. تعداد این تجهیزات آنقدر زیاد و تنوعشان آنقدر وسیع است که نمیتوان یکی از آنها را به عنوان بهترین گزینه جهت ارائه خدمات اتصال به پهنای باند بالا، انتخاب کرد.
اگر بخواهیم معرفی بهترین کابل را با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلفی همچون سرعت، هزینه، پهنای باند و ایمنی انجام دهیم؛ کابل کواکسیال، فیبرنوری و شبکه بیشترین رأی را میآورند! آیا مایلید به معرفی کابل های کواکسیال پرداخته و کاربردها، مزایا و معایبشان را به اتفاق مورد بحث و بررسی قرار دهیم؟!
کابل کواکسیال چیست؟
کابل کواکسیال یکی از کاربردیترین کابلهایی است که مانند خرید کابل شبکه به وفور در زمینه انتقال اطلاعات و سیگنال در فرکانس های بالا مورد استفاده قرار می گیرد. کابل آنتن تلویزیون های رنگی امروزی که برای اکثر ما آشناست، نمونه ای بارز از کابل های کواکسیال موجود در بازار است. این کابل ها را به وفور در شبکه های کامپیوتری، دستگاه های کنترل از راه دور، دوربین های مدار بسته، شبکه های LAN و… مورد استفاده قرار می دهند.
اگر کابل های مذکور را از نزدیک دیده باشید، حتما متوجه وجود یک لایه عایق فوم بر سطح آن ها شده اید. کابل های مذکور توسط این عایق فومی که به شکل کاملا متقارن با یک غلاف فلزی بافته شده است، پوشیده شده اند. قسمت خارجی این کابل ها نیز به وسیله یک کاور پلاستیکی محکم احاطه شده است. به نظر شما عایق بودن این لایه ها چه فوایدی دارد؟!
بله؛ درست حدس زدید. بهره مندی از خواص عایق موجب شده که این کابل ها توانایی حمل سیگنال های آنالوگ با طیف وسیعی از فرکانس ها را داشته باشند. این ویژگی، کابل کواکسیال را به گزینه ای ایده آل برای استفاده در کاربردهای زیر تبدیل نموده است:
- استفاده گسترده در خطوط اتصال دهنده فرستنده و گیرنده های رادیویی با آنتن هایشان
- استفاده چشمگیر در اتصالات شبکه های کامپیوتری
- استفاده قابل توجه در توزیع سیگنال های تلویزیون کابلی
- …
شاید برایتان جالب باشد بدانید که قدمت استفاده از کابل های کواکسیال در پروژه های شبکه مخابراتی به بیش از 87 سال می رسد. این در حالی است که کابل های مذکور را در حال حاضر، در سیستم دوربین های مدار بسته آنالوگ و شبکه های داخلی آنتن مرکزی به کار می گیرند.
مطلب پیشنهادی: با بهترین راهکارها برای محافظت از کابل شبکه در فضای باز آشنا شوید!
انواع کابل کواکسیال چیست؟
در حالت کلی کابل کواکسیال را به دو نوع عمده شامل Thinnet و Thicknet تقسیم بندی می نمایند. در ادامه به معرفی مختصر و مفید هر یک از انواع این کابل ها پرداخته و با ویژگی هایشان آشنا می شویم. برای یادگیری یک مبحث جدید آماده اید؟!
کابل کواکسیال نوع Thinnet
نوع Thinnet کابل های کواکسیال که بسیار نرم و منعطف هستند، حدود 25/0 اینچ قطر دارند. این کابل ها کارایی ساده و بی دردسری داشته و در کلیه شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که نوع نازک کابل های کواکسیال قادر به انتقال یک سیگنال در مسافتی به طول 185 متر می باشند. کابل های مذکور کار جا به جایی این سیگنالها را به گونه ای انجام می دهند که هیچگونه تضعیفی در ماهیت آن ها ایجاد نگردد. گفتنی است که کابل های Thinnet در دسته کابل های RG-58 قرار گرفته و دارای امپدانس 50 اهم می باشند.
کابل کواکسیال نوع Thicknet
قطر کابل های کواکسیال Thicknet دو برابر کابل های نوع Thinnet یعنی 5/0 اینچ است. این دسته از کابل ها را که قسمت مسی درونی آن ها از هم نوعان نازکشان بزرگتر است، تحت عنوان کابل اترنت استاندارد می شناسند. شاید برایتان عجیب و غیر قابل باور به نظر برسد، اما حقیقت این است که کابل های نوع Thicknet به جز در مواردی خاص که به عنوان ستون مهره شبکه مورد استفاده قرار می گیرند، کاربرد چشمگیر دیگری ندارند.
همان طور که اشاره کردیم، قطر قسمت مسی موجود در ساختار این دسته از کابل های کواکسیال زیاد است. این موضوع موجب شده که سیگنال های منتقل شده توسط این کابل ها قادر به طی مسافتی طولانی باشند. گفتنی است که مسافت طی شده توسط سیگنال های انتقال یافته از طریق مدل ضخیم کابل کواکسیال بیش از 500 متر تخمین زده شده است.
کاربرد، مزایا و معایب کابل کواکسیال چیست؟
حقیقتا هرچه از کاربردهای گسترده کابل کواکسیال یا به اصطلاح خودمانی کابل آنتن برایتان بگوییم، حق مطلب را ادا نکرده ایم. این کابل ها که برای انتقال سیگنال ها در مسافت های قابل توجه مورد استفاده قرار می گیرند، اهداف گوناگونی را محقق می سازند. مهم ترین اهداف به کارگیری کابل های مذکور خلق ارتباط میان شبکه های رادیویی، شبکه های تلویزیونی و شبکه های تلفنی عنوان شده است. گفتنی است که کابل های کواکسیال کوتاه تر به منظور ایجاد ارتباط بین لوازم خانگی تصویری به کار گرفته می شوند.
جالب و در عین حال لازم است بدانید که استفاده از کابل کواکسیال میکرو در تجهیزات نظامی و ابزارهای مربوط به اسکن فراصوت، بسیار مرسوم می باشد. جالب تر این که کابل های کواکسیال را بر اساس نوع کاربرد آن ها به مدل های مختلفی تقسیم بندی می کنند که عبارتند از:
- کابل کواکسیال مدل RG6: مناسب استفاده در تلویزیون و ماهواره
- کابل کواکسیال مدل RG11: مناسب استفاده در ساختمان های بلند و مسافت های زیاد
- کابل کواکسیال مدل RG59: مناسب استفاده در دوربین های مدار بسته
- کابل کواکسیال مدل RG60: مناسب استفاده در تلویزیون های دارای کیفیت تصاویر بسیار بالا
مزایا
کابل کواکسیال دارای مزایای متعدد و متنوع بسیاری است. عالی ترین مزایایی که دست در دست هم این کابل را به گزینه ای ایده آل برای استفاده در کاربردهای گوناگون تبدیل نموده اند، عبارتند از:
- سطح دوام و پایداری بی نظیر
- هزینه نگهداری پایین
- پهنای باند زیاد
- ظرفیت انتقال بسیار زیاد
- کاربردهای فراوان در سرویس های مخابراتی و انتقال تصویر
- …
معایب
هر محصولی در عین بهره مندی از مزایای متعدد، معایبی نیز دارد. بی شک کابل کواکسیال نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای معایبی است که در ادامه آن ها را بر می شمریم:
- سختی و پیچیدگی روش نصب
- زیاد بودن هزینه نصب
- کاهش و افت سیگنال در مسافت های بسیار زیاد
- نیاز به استفاده از تجهیزات خاص برای انشعاب ها
- …
یک سوال مهم
اگر قصد سیم کشی دوربین مدار بسته را داشته باشیم و کابل های کواکسیال موجود کوتاه باشند، باید چه کار کنیم؟!
در این شرایط می بایست کابل های کوتاه را به یکدیگر وصل نموده و بدین ترتیب بر طول کابل نهایی بیفزاییم. حتما می پرسید نحوه اتصال دو کابل کواکسیال چگونه است؟!
برای انجام این کار از وسیله ای تحت عنوان رابط بریل استفاده می کنند. کافیست دو طرف کابل کواکسیال را به فیش BNC و آن ها را به رابط بریل وصل کرده و کار سیم کشی را انجام دهیم.