لوگو پودسان , فروشگاه تجهیزات شبکه پودسان , نصب و اجرای شبکه
به پـودسـان خـوش آمدید

کابل خودنگهدار چیست + مزایا و کاربرد ها

فهرست مطالب

کاربرد کابل خودنگهدار

استفاده از کابل خودنگهدار

در همه جای دنیا برای انتقال دادن انرژی برق در خطوط هوایی از کابل ‌ها استفاده می ‌شود که در گذشته جنس بیشتر این کابل‌ ها از متریال مس بودند. امروزه از کابل ‌هایی استفاده می شود که هادی نیروی برق و از جنس آلومینیوم بوده و در انتقال انرژی دارای کاربردها و کارایی بسیار زیادی هستند. به دلیل مزیت ‌های زیادی که این نوع کابل ‌های خودنگهدار دارند، در اکثر صنایع از این کابل ‌ها در متراژ‌های زیاد استفاده می ‌شود. استفاده از کابل ‌های خودنگهدار از اواسط قرن بیستم شروع شده و تا به امروز استفاده از آن بسیار افزایش پیدا کرده است و مورد استقبال زیادی هم قرار گرفته است که در این مطلب به کاربرد کابل خودنگهدار اشاره خواهیم کرد.

 

از انواع کابل شبکه پودسان دیدن نمایید

 

کابل خودنگهدار چیست؟

در مطالب بالا گفته شد که برای انتقال دادن نیروی برق در خطوط هوایی از کابل ‌های خودنگهدار استفاده می‌ شود. این کابل ‌ها بسیار قوی بوده و دارای روکش عایق‌ هستند. این کابل‌ ها را روی پایه ‌ها و یا دکل‌ های توزیع برق نصب می کنند. بیشتر مواقع عایق این کابل ‌ها از متریال پلی اتیلن شبکه ‌ای و یا از کراس لینک تولید ‌شده و دارای عایقی از XLPE هستند.

البته باید بدانید که در کابل‌ های فشار ضعیف، نگهدارنده هم وجود دارد که به عنوان سیم نول کاربرد دارند. استفاده و کاربرد کابل نگهدار در ایران دارای آن چنان سابقه‌ای نیست؛ ولی به دلیل مزایای زیادی که استفاده از این کابل ها وجود دارد، بسیار مورد استقبال قرار گرفته است و حتی امروزه در صنایع مختلف برای خود جایگاه خاصی دارند. البته افراد متخصص باید مزیت های استفاده از نوع کابل ها را دانسته و با دقت به محیط تصمیم به استفاده بگیرند.

کابل خودنگهدار

چرا از کابل ‌های خودنگهدار استفاده می کنیم؟

به دلیل اینکه این نوع از کابل ‌ها برای خطوطی که دارای سیم زمینی هستند، مناسب ‌تر بوده و اینکه از این کابل‌ ها در مناطق و مکان‌ هایی که احتمال دارد در آن جا صاعقه رخ دهد، بیشتر استفاده شده و کاربرد کابل خودنگهدار در این مناطق بیشتر است. اگر نتوان در این موقعیت ‌ها سیم‌ های زمینی یا سیم فاز را تعویض کرد و یا از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نباشد، انتخاب استفاده از این کابل ‌ها بهترین گزینه است.

در شهرهای بزرگی که دارای بافت قدیمی و فرسوده زیادی است و یا شهرهایی که بعضی از بخش ‌ها و خیابان ‌های آن عرض کمی دارند یا استانداردهای لازم را نداشته، برای جلوگیری از بروز اتفاقاتی مانند آتش سوزی و یا برق گرفتگی در کابل ‌های برقی در شهرها، کاربرد کابل خودنگهدار در این مکان ‌ها کاملا مشهود است. اگر در مناطق کوهستانی تجهیزات لازم نباشد و نتوان از ماشین آلات در این مناطق استفاده کرد، بهترین گزینه استفاده از کابل‌ های خودنگهدار است.

 

کاربرد کابل خودنگهدار چیست؟

اگر بخواهیم از کاربردهای اصلی این نوع کابل ‌های خودنگهدار بگوییم، باید گفت برای برقراری و تاسیس کردن انرژی برق در خطوط هوایی از اصلی ‌ترین کاربرد کابل خودنگهدار است تا از بروز اتفاقات ناگوار جلوگیری شود و هم باعث زیبایی شهرها می ‌شود.

از دیگر مزیت ‌ها و کاربردهای آن، دارا بودن وزن سبک و قیمت ‌های مقرون به صرفه این نوع کابل‌ ها است که باعث می ‌شود، کاربرد کابل خودنگهدار در سیستم‌ های مخابراتی هم افزایش پیدا کند. از این نوع کابل‌ ها معمولا در سیستم ‌های فشار متوسط و ضعیف استفاده زیادی می ‌شود؛ زیرا نسبت به کابل‌ های مسی لخت، از کاربرد و کارایی بیشتری برخوردار هستند.

 

مزایای استفاده از کابل ‌های خودنگهدار

در واقع باید گفت این کابل ‌ها ویژگی ‌های مثبت و زیادی نسبت به کابل ‌های آنیل نشده مسی دارند و به دلیل عایق دار بودن، احتمال بروز اتصال در بین رشته ‌های آنها و حتی سرقت کردن برق وجود ندارد. از دیگر مزیت ‌های کابل‌ های خودنگهدار عبارت اند از:

  • بیشتر بودن ایمنی این کابل ‌ها نسبت به خطوط رایج انتقال برق
  • کمتر بودن میزان انشعاب ‌های غیرمجاز
  • دارای مقاومت بالا در برابر پارگی و حتی خوردگی
  • توانایی استفاده از تیرهایی که دارای خطوط انتقال کوتاهی به دلیل وجود عایق
  • دارای ارتعاشات کمتر نسبت به سیم ‌های لخت به دلیل ساختار میراکننده کابل ها
  • امکان استفاده ار آنها در مکان ‌های کوچک
  • کاربرد کابل نگهدار در زیبایی مبلمان شهری
  • دارای هزینه‌ های نگهداری و نصب بسیار پایین
  • توانایی نصب خطوط تلفن روی یک پایه مشترک و فیبرهای نوری
  • کمتر بودن تلفات هنگام اسفاده و نصب
  • کمتر شدن هزینه‌ های اضافی در خطوط انتقال مانند شاخه زنی درختان
  • کابل‌ های نگهدار با راکتانسی کمتری نسبت به دیگر خط‌ های سیمی هوایی
  • کم بودن امکان بیشتر شدن ولتاژ به سبب رعد و برق
  • مفصل زدن راحت به دلیل نیازمند بودن هر هادی به یک مفصل کشی
  • احتمال آتش سوزی کمتر توسط اتصال ‌های کوتاه

انواع کابل خودنگهدار

استانداردهای کابل خودنگهدار

معمولا استانداردهای این کابل ‌ها طبق نوع و کاربرد کابل خودنگهدار ویژه و خاصی که برای آنها طراحی و ساخته شده تعیین می ‌شود. در صنایع ارتباطات و برق برای کابل‌ های خودنگهدار استانداردهای متنوعی تعریف شده است که عبارت اند از lEC، BS، ASTM و AS/NZS و تمامی این استانداردها دارای مشخصات فنی مثل: عایق، ویژگی ‌های مکانیکی، جریان نامی، مقاومت در برابر آب، ولتاژ بوده و دارای ویژگی ‌های حرارتی و… هستند. برای اطمینان پیدا کردن از عملکرد و کارایی درست و ایمن این کابل‌ ها به این مشخصات احتیاج است.

 

کلام پایانی

با توجه به معرفی کابل ‌های نگهدارنده و مزیت ‌های بسیاری که استفاده از این کابل‌ ها در صنایع مختلف دارند، باید گفت با استفاده از این کابل ‌ها و کاربرد کابل خودنگهدار باعث می ‌شود که از انتقال نیروی الکتریسیته تا حدود زیادی صرفه‌ جویی شود و خساراتی که به محیط زیست با کابل ‌های دیگر وارد می ‌شد، توسط این کابل‌ ها به حداقل می رسد.

اگر کابل های خودنگهدار دچار صدمه و آسیبی شوند، می توان به سادگی این کابل ها را ترمیم کرد. به دلیل افزایش کاربرد کابل خودنگهدار و میزان کارآمدی آن در بعضی از مناطق، باعث  شده مشکلات فشار های ضعیف و استفاده کردن های غیر مجاز از شبکه های برق هم بسیار کاهش پیدا کند. امید است این مطلب از پودسان برای شما عزیزان مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *