استفاده از فیبر نوری
با وجود تعداد زیاد کاربرانی که از اینترنت همراه و… استفاده می کنند و با بالا رفتن توانایی های دستگاه هایی که به اینترنت متصل می شوند، ترافیک اینترنت جهانی افزایش قابل توجهی داشته است. همین موضوع باعث شده مسئولانی که شبکه ها را تامین می کنند، به فکر ارتقا دادن شبکه ها بوده و تجهیزات بیشتری برای اتصالات فیبر نوری و کانکتور معرفی کنند. در این مطلب می خواهیم به انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری اشاره کنیم.
اینترنت فیبر نوری یعنی چه؟
این مدل اینترنت که به اتصالات باند پهن و در زمان محدود تر تاخیر و در سریعترین سرعت یعنی ۹۴ مگابایت در ثانیه می رسد، اینترنت فیبر نوری و یا Fiber- optic internet می گویند. این تکنولوژی معمولا از کابل فیبر نوری استفاده می کند که به صورت شگفت انگیزی قادر است، اطلاعات را با سرعتی ۷۰ درصد سرعت نور منتقل کند. مدل کابل معذفی شده در مقایسه دیگر نوع کابل های قدیمی به موقعیت های آب و هوایی و محیطی حساسیت ندارد که همین موضوع به کمتر شدن قطع اینترنت فیبر نوری هم کمک خواهد کرد.
این کابل های فیبر نوری در برابر تداخل پیدا کردن مغناطیسی مقاومت دارند و چندین کاربر می تواند از اینترنت فیبر نوری بهره مند شوند؛ یعنی هم زمان چندین نفر می توانند دستگاه هایی را به اینترنت وصل کرده و از آن استفاده کنند. در ادامه به انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری خواهیم پرداخت.
مزیت های استفاده از اینترنت فیبر نوری
همان طور که مطلع هستید، استفاده از اینترنت و شبکه های مختلف با اتصالات متنوع روز به روز در حال گسترش است و اینترنت فیبر نوری مزیت های زیادی برای کاربران دارد؛ زیرا چندین کاربر می توانند به صورت هم زمان از این نوع اینترنت با دستگاه های مختلف بهره مند شوند؛ یعنی کاربری می تواند فیلم تماشا کند و دیگری بازی آنلاین انجام دهد یا حتی دریافت و ارسال فایل های بزرگ را انجام دهند.
معمولا محل کار و یا خانه هایی که به اینترنت های فیبر نوری مجهز هستند، قادرند یک تجربه استثنایی را در تمام دستگاهها و حتی سیستم هایی که به این مدل اینترنت متصل هستند، ارائه کنند، مانند: امنیت ترموستات هوشمند، خانه، یخچال، گاز و دیگر ابزار و وسایلی که به اینترنت اتصال پیدا می کنند. اینترنت فیبرنوری از سرعت بالایی برخوردار است و در زمان انتشار ویدیوهای آنلاین دچار تاخیرات محدودی می شود. به طور مثال دانلود فایل های بزرگ رسانه ۶.۵ گیگی در اینترنت های مختلف می تواند به شرح زیر باشد:
- اینترنت Dial-up به ۱۱ روز
- اینترنت فیبر _ حدود یک دقیقه
- اینترنت DSL _ حدود ۱ تا ۱۴ ساعت
- اینترنت کابل _ حدود ۱ تا ۱۴ ساعت زمان نیاز دارد
مزیت های اصلی اینترنت فیبر نوری سرعت و قدرت اطمینان آن است که دارای اهمیت بوده و به دلیل این اهمیت می خواهیم به انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری اشاره کنیم.
انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری کدام است؟
با توضیحاتی که در مورد مزیت های اینترنت فیبر نوری داده شد، در ادامه می خواهیم با انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری آشنا شویم که دارای انواع مختلفی است که عبارت اند از:
فیبر به منزل یا FTTH
شبکه FTTH از جمله اتصالات فیبر نوری به شمار می رود که در کل مسیر تا خانه یا ساختمان به صورت مشترک از کابل فیبر نوری به جای کابل های مسی استفاده می کند و این نوع اینترنت از بهترین نوع اتصالات به شمار می رود؛ زیرا به دلیل حذف کردن کابل های مسی سرعت بسیار زیادی را ارائه می دهد.
در این نوع اتصال از مراکز ارائه کننده خدمات تا منزل و خانه افراد کابل کشی شده و این کابل ها به صورت مستقیم به مودم خانگی یا روترها وصل می شوند. سرعت متقارنی داشته و پهنای باند آن از یک گیگابایت بر ثانیه بیشتر است و از اتصال کابل به خط تلفن هم سریعتر است.
فیبر به محله یا FTTP
سیستم FTTH با سیستم FTTP دارای زیرساخت های یکسانی هستند و مخفف FTTP یعنی فیبر به محله معنا می دهد؛ ولی FTTH فیبر به منزل معنا می دهد که در نقطه پایانی فیبر تفاوت دارند. در شبکه FTTP فیبر نوری به جعبه های تقسیم داخل ساختمان منتهی می شود و بعد به سیستم های شبکه داخلی اتصال پیدا می کند تا در داخل خانه اتصال برقرار شود.
جعبه ها می توانند به یک آپارتمان یا مجتمع که چندین خانه دارد، سرویس دهی دهد و هر دوی این شبکهها قادر هستند که سرعت های متفاوتی که چند گیگابایتی بوده را با تاخیر خیلی کم به کاربران خود ارائه دهند. هر دوی این ها از انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری به شمار می رود که قادرند از تمام ظرفیت فیبر بهره برده و دچار گلوگاه نشوند.
فیبر به گره یا FTTN
از دیگر انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری می توان به FTTN یا فیبر به گره نام برد که این نوع سیستم تا نزدیکی محله و منطقه کابل کشی می شود. این فیبر نوری به خانه نمی رسد و تنها به خیابان ها منتهی می شود. در این نوع از اتصالات فاصله بین کافو تا خانه کاربر با سیستم کابل کشی های مسی به صورت قدیمی صورت می گیرد.
اتصال FTTN توسط این کابل ها کوتاهتر شده ولی نسبت به این شبکه های قدیمی از سرعت بیشتری برخوردار است و پهنای باند و حتی تاخیر آن در مقایسه با اتصال های فیبر نوری دچار ضعف است. سرعت دانلود کردن در این اتصالات از ۵۰ تا ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه در حال تغییر است و آپلود کردن به علت محدودیت های فیزیکی در کابل مسی محدودتر و ۲ تا ۱۰ مگابایت به ثانیه دچار نوسان است.
فیبر تا حاشیه یا FTTC
از دیگر انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری به فیبر تا حاشیه یا FTTC می توان اشاره کرد که هم زمان از کابل فیبر نوری و مسی استفاده می کند. طبق اسمی که دارد تا کنار و مجاور خانه و منزل کشیده می شود و به کافوی سر جاده ها یا همان تیربرق ها اتصال پیدا می کند و در فاصله بین منزل تا کافو از کابل مسی یا کواکسیال استفاده می شود.
فیبر به ساختمان یا FTTB
اتصال فیبر نوری به ساختمان و یا FTTB هم از انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری است که در مجتمع های مسکونی، اداری، آپارتمان ها، فضاهای چند واحدی، ساختمان های تجاری استفاده می شود. این خط فیبر نوری به مکان های عمومی مشترک مثل اتاق مخابرات تا زیرزمین ها ختم می شود که در آخر از اترنت و یا وای فای برای استفاده کردن در مکان های کاری و مسکونی به اینترنت استفاده می شود.
فیبر به دکل یا FTTA
این اتصالات هم در شبکه های مخابرات کاربرد دارد و از انتخاب های خاص برای جایگزین کردن کابل های کواکسیال است؛ زیرا موجب بالا رفتن ظرفیت در شبکه ها در زمان منتقل کردن داده ها با BTS می شود.
کلام پایانی
در این مطلب در مورد اینترنت فیبر نوری صحبت شد و انواع اتصالات اینترنت فیبر نوری هم معرفی شد. کاربردهای هر کدام به صورت مختصر بیان شد و این اتصالات به دو روش بوده که باید به صورتی انجام شود که از دست رفتن سیگنال در کمترین میزان باشد.