به پـودسـان خـوش آمدید

رم سرور چیست و چه مدل هایی دارد؟

فهرست مطالب

رم سرور چیست

رم سرور چیست؟

رم سرور چیست؟ رم حافظه کوتاه مدت یک سیستم کامپیوتری است و رم سرور حافظه کوتاه مدت یک سرور می باشد. حافظه کوتاه مدت یعنی اینکه با خاموش شدن کامپیوتر اطلاعات آن نیز از بین می روند. کلیه برنامه ها و فرآیندهایی که کاربر از سیستم درخواست می کند، از روی هارد سرور بر روی رم سرور قرار می گیرند و سی پی یو با دسترسی به آن ها درخواست کاربر را اجرا می کند. قرار گرفتن اطلاعات روی رم، باعث افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات می شود. رم های سرور با استفاده از تکنولوژی (Error Correction Code)ECC تفاوت جدی با رم های معمولی دارند. با توجه به اینکه رم سرورها نیاز به قابلیت اطمینان و پایداری دارند، وجود ECC این امکان را فراهم می کند که در صورت بروز مشکل، آن را شناسایی و برطرف کند.

انتخاب یک رم مناسب باعث بهبود عملکرد در پردازش های سنگین می شود. هر چه ظرفیت رم بیشتر باشد توانایی آن نیز برای انجام کار بیشتر، افزایش می یابد. انواع رم سرور وجود دارند که می توانیم با توجه به معیارهای مختلفی مدل رم سرور ها را تعریف کنیم.

انواع رم سرور بر اساس نحوه پردازش اطلاعات

انواع رم سرور بر اساس نحوه پردازش اطلاعات چیست؟ این مدل رم سرور، در مراحل و نحوه پردازش اطلاعات و پاسخگویی به کاربران تفاوت دارند. رم های سرور را می توان از نظر سرعت و تعداد کانال ها نیز دسته بندی کرد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

  • SRAM(استاتیک)

در مدار SRAM، از ترانزیستور و خازن برای ذخیره داده ها استفاده می شود.

  • DRAM (داینامیک)

مدار DRAM برای ذخیره کردن داده ها از فلیپ فلاپ استفاده می کند. اغلب رم های معرفی شده از نظر استاتیک یا داینامیک بودن، در دسته رم های داینامیک قرار می گیرند. تنوع این رم ها زیاد است و با عرضه نسل جدید نسل های قبلی منسوخ می شوند و با نوع پیشرفته تر و به روز تر جایگزین می شوند.

  • Registered RAM یا Buffered RAM (رم رجیستر شده)

داده ها قبل از رسیدن به کنترل کننده حافظه، ابتدا در بافر ذخیره می شوند. در این نوع، رم با ارسال مستقیم اطلاعات به سمت هدف، باعث می شود بار پردازشی روی CPU کمتر شود.  این مدل رم سرور به ECC DIMM نیز مشهور است.

  • ECC UDIMM یا UBuffered

مدل رم سرور ECC UDIMM مزایای خود را دارد اما برای پاسخ دهی بهتر، نیازمند یک سیستم پردازش مرکزی قوی می باشد و بیشتر از مدل قبلی توان CPU را در اختیار می گیرد. ECC UDIMM اطلاعات را روی تراشه های جداگانه ای می فرستد که باعث می شود انعطاف پذیری سیستم افزایش یابد و این به عنوان نقطه قوت آن محسوب می شود.

  • RAM Load Reduced

نسخه پیشرفته تر مدل رم سرور بافردار می باشد و برخی مشکلات Buffered RAM را برطرف کرده است.

رم سرورها

انواع رم سرور بر اساس سرعت

انواع رم سرور بر اساس سرعت چیست؟ طبقه بندی رم های سرور با توجه به سرعتی که دارند، یک فاکتور دیگر در شناخت رم ها می باشد. هر کدام از آن ها نسبت به نسل قبلی سریع تر شده اند و زمان تاخیر پایینی دارند. از مزیت دیگر شان این است که با ارتقای هر نسل، میزان استفاده از ولتاژ نیز در آن ها کمتر می شود. یعنی با صرف انرژی کمتر، سرعت بالاتری دارند. با بهبود و ارتقای سرعت این مدل رم سرور ها، قیمت شان نیز افزایش می یابد که در برابر کیفیتی که ارائه می دهند قابل توجیه است. در نسل DDR (Double Data Rate) نرخ انتقال داده 2 برابر است، این بدان معنی است که در واحد زمانی عملیات خواندن و نوشتن دو برابر نسل قبلی می باشد. ظهور این نسل ها باعث تغییراتی شده است، هر چند ظاهر فیزیکی شبیه به هم دارند و طولشان نیز برابر است.

  • DDR2

در سال 2004 عرضه شده است و با اینکه از نسل قبلی خود پیشرفته تر بود، با ظهور مدل های بعدی از رده خارج شده است و دیگر مورد استفاده نیست.

  • DDR3

سه سال پس از نسل قبلی خود ارائه شد و همچنان بعضی از سرورهای قدیمی با آن کار می کنند.

  • DDR4

چندان قدیمی نیست و همچنان مورد استفاده می باشد، این مدل در سال 2014 عرضه شده است.

  • DDR5

جدیدترین رم در میان هم نوعان خود می باشد و بدیهی است که کیفیت و برتری قابل توجهی نسبت به پیشینیان دارد.

باید توجه کنید که اگر بخواهید از دو رم متفاوت در یک کامپیوتر استفاده کنید باید نسل یکسانی داشته باشند. مثلا DDR2 و DDR4 را نمی توان در کنار یکدیگر استفاده کرد. همچنین اگر سرعت دو رم با یکدیگر تفاوت داشته باشد اطلاعات با سرعت رم پایین تر منتقل می شوند.

انواع رم سرور بر اساس تعداد کانال

نوع دیگر رده بندی رم ها، دسته بندی بر اساس تعداد کانال می باشد. رم های یک کاناله، دو کاناله (Dual channel)، 4 کاناله (Qual channel)، 6 کاناله (Six channel) و 8 کاناله (Eight channel) وجود دارند. از آنجایی که رم های سرور نیازمند پهنای باند بیشتر هستند برای آن ها از مدل های 6 کاناله و 8 کاناله استفاده می شود. با بیشتر شدن تعداد کانال ها، ترافیک کمتر و سرعت بیشتر می شود که برای سرورها اهمیت زیادی دارد.

البته اینطور نیست که هر چه رم بیشتر و با ظرفیت بالاتر، به سرور اضافه کنیم سرعت هم بالاتر می رود بلکه همواره باید سایر اجزای سیستم و هماهنگی بین اجزای مختلف را نیز در نظر بگیریم. از طرفی خالی ماندن بخش زیادی از حافظه از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست و برای خرید بهترین رم سرور لازم است به تمامی نکات توجه کنیم.

شاید وسوسه شوید برای سرعت یا عملکرد بهتر، رم سرور را روی کامپیوتر معمولی استفاده کنید اما بهتر است اطلاع داشته باشید که امکان این کار وجود ندارد چون مادر بوردهای سرور ها و سیستم های عادی با یکدیگر فرق دارد و مادر بورد یک کامپیوتر معمولی قادر به شناسایی رم سرور نیست چون فاقد ECC می باشد. استفاده از رم معمولی به عنوان رم سرور نیز اشتباه است چون پایداری و قابلیت اطمینان رم های عادی پایین تر است و به دلیل نداشتن ECC نمی تواند خطا را تشخیص دهد که اطلاعات سرور را با خطر مواجه می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *