انواع دستگاه های مهم در شبکه
زمانی که در دهه ۶۰ میلادی شبکه های کامپیوتری ایجاد شدند، اولین نمونه از سوئیچ ها و روترها در دنیای اینترنت یک پیشرفت و جهش بسیار بزرگ در زندگی های امروزی و مدرن ما محسوب شدند ولی با تمام پیشرفت ها و وجود انواع مولفه های شبکه ای هنوز هم دو عبارت سوئیچ و روتر با هم به اشتباه گرفته می شوند. با وجود شباهت هایی که از لحاظ ظاهری این دو دستگاه با هم دارند، دارای تفاوت های بسیار اساسی و مهم هستند که در طرز مدیریت هر کدام وجود دارد. در این مقاله از پودسان به فرق سوئیچ و روتر می پردازیم که تا با این دو دستگاه بیشتر آشنایی پیدا کنیم.
سوئیچ چیست؟
از پرکاربردترین دستگاه ها در شبکه ها به شمار می روند که برای متصل شدن در شبکه های خصوصی طراحی و تولید می شدند. سوئیچ شبکه وظیفه دارد، بسته ها را به انواع تجهیزات مثل سرورها، روترها در داخل شبکه تحویل دهد؛ یعنی یک پلی است که چندین پورت را دارا است و دادهها را از چندین پورت گرفته و به سوی مقصد آخر ارسال می کند که در ادامه به فرق سوئیچ و روتر هم می پردازیم.
روتر چیست؟
از دستگاه های ارتباطی است که در شبکه ها وجود دارد که داده ها را میان شبکه ها ارسال می کند؛ البته فقط داده ها را از خارج سایت شبکه ارسال نمی کند، بلکه بعضی از شبکه های اداری هم از جمعی از شبکه ها محلی متصل به هم تشکیل می شود که این شبکه ها توسط روترها به هم اتصال پیدا می کنند. روترها دو یا چندین شبکه را به هم اتصال می دهند و می توانند کوتاه ترین راه و مسیری که یک بسته می تواند به مقصد نهایی برسد را مشخص کند با این توضیحات فرق سوئیچ و روتر بیشتر نمایان می شود.
کاربرد دستگاه سوئیچ
این دو دستگاه مهم در شبکه ها است که مزایا و کاربردهای زیادی دارند که از جمله کاربردهای سوئیچ ها این است که توسط سوئیچ می توان با دیگر دستگاه ها به صورت مفید و موثر ارتباط برقرار کرد. به جز پشتیبانی کردن از کارایی ها و عملکرد های شبکه، قدرت انتقال دادن داده ها را تنها به یک دستگاه یعنی مقصد را هم دارا است که موجب کاهش ترافیک های غیر ضروری شده و عملکرد تمام شبکه را بهبود می دهد. حتی از دسترسی پیدا کردن غیر مجاز داده ها و اطلاعات به شبکه ها را هم جلوگیری می کند.
از دیگر کاربردهای سوئیچ شبکه در تنظیم شبکه های مختلف سازمانی و خانگی است که در شبکه های خانگی توسط سوئیچ می توان چند دستگاه مانند: چاپگر، رایانه و حتی کنسول بازی را هم به هم اتصال داد. شبکه های سازمانی هم برای متصل کردن سرورها، ایستگاه های کاری و دیگر تجهیزات مربوط به شبکه هم کاربرد دارد و استفاده کردن سوئیچ شبکه و کاربرد رایج آن در دیتا سنترها است که تجهیزات سرور شبکه را با توجه و دقت جابجا می کند.
توسط سوئیچ می توان از کارایی و تسلط شبکه اطمینان داشت و از دیگر کاربردهای شبکه که بسیار رایج است، در بخش شبکه معمولا در شبکه های Protocol، VolP و … می توان دید. در ادامه نیز به فرق سوئیچ و روتر در این مطلب پرداخته می شود.
کاربرد دستگاه روتر
با توجه به توضیحاتی که در مورد این دو دستگاه مورد نیاز در شبکه ها داده شد، باید گفت کاربرد روتر ارسال کردن داده ها و یا اطلاعات از مبدا به طرف مقصد است که به روش تصویر، تکست، ویدئو و… انجام می شود و از مهم ترین کاربرد یک روتر به شمار می رود. روترها در یک زمان بسیار کوتاه بسته ها و داده ها را انتقال می دهند و حتی می توانند مسیرهای متفاوت و مختلفی را برای این کار ایجاد کنند. توسط روترها می توان تداخل های غیر ضروری را فیلتر کرده و سرعت ارسال داده ها را بالا برد.
بعضی از روترها دارای درگاه usb هستند؛ پس می توان از دستگاه های خارجی ذخیره سازی در اشتراک گذاری کردن داده ها به کار برد که نمونه ای از کاربردهای روترها به شمار می رود. با این توضیحات می توان به فرق سوئیچ و روتر پی برد.
فرق سوئیچ و روتر در چیست؟
در مورد ارتباط های روترها و سوئیچ ها که از دستگاه های بسیار با اهمیت در به وجود آمدن شبکه های مطمئن هستند که از پیامد های مهم و اصلی به شمار می روند. در این مطلب به چند نوع از تفاوت های مهم و فرق سوئیچ و روترها می پردازیم. از تفاوت های مهم این دو دستگاه این است که:
- سوئیچ ها قادر هستند چندین دستگاه شبکه را به هم اتصال دهند؛ ولی روترها می توانند چندین شبکه و سوئیچ های مربوط به شبکه را به هم اتصال دهند.
- دستگاه سوئیچ معمولا روی لایه های پیوند داده ها با مدل osl فعال هستند و روترها هم روی لایه های شبکه در مدل osl فعالیت می کنند.
- سوئیچ ها در شبکه های LAN به کار برده می شوند ولی روترها را می توان در شبکه های LAN و یا MAN مورد استفاده قرار داد.
- دستگاه های سوئیچ قادر نیستند NAT و یا همان ترجمه های آدرس در شبکه را انجام دهند ولی روترها به این کار قادر هستند.
- سوئیچ ها تنها امنیت های پورت را ایجاد می کنند ولی روترها کارهای امنیتی را برای حفاظت از شبکه در مقابل تهدید های امنیتی را انجام می دهند.
- سوئیچ ها قادر هستند، تنها با شبکه سیمی فعالیت کنند ولی روترها با شبکه های بی سیم و سیمی هم فعال می شوند.
- سوئیچ ها در گروه دستگاه های نیمه هوشمند قرار دارند ولی روترها تحت عنوان دستگاه شبکه هوشمند معروف هستند.
- دستگاه های سوئیچ اطلاعات و داده ها را از دستگاهی به دستگاه دیگر مانند بسته یا فریم ارسال می کنند. ولی روترها این اطلاعات را از شبکه هایی به شبکه دیگر به صورت بسته های داده ارائه می کنند.
مقایسه سوئیچ و روترها
در این مطلب به فرق سوئیچ و روتر پرداخته شد. در ادامه به مقایسه مختصر این دو دستگاه می پردازیم که عبارت اند از:
- هدف روترها متصل کردن شبکه ها به همدیگر است؛ ولی سوئیچ ها تنها تعدادی دستگاه را در درون شبکهای واحد را به هم اتصال می دهند.
- بخش عملکرد روترها در لایه های شبکه است؛ ولی سوئیچ ها در لایه های پیوند کار می کنند.
- مود انتقال روترها دو طرفه و یا Full Duplex است ولی سوئیچ ها دو طرفه و یا Full Duplex هستند.
- کاربرد روترها در شبکه های MAN وLAN بوده در حالی که سوئیچ فقط در شبکههای LAN کاربرد دارد.
- روترها قابلیت سازگاری با MAT دارا هستند، در حالی که سوئیچ ها با MAT ناسازگاری دارند.
- روترها داده ها را مانند بسته ارسال می کنند، در حالی که سوئیچ ها این دیتاها را به صورت فریم و یا بسته ارسال می کنند. البته مقایسه های دیگری هم می توان از این دو دستگاه به عمل آورد تا بهتر فرق سوئیچ و روتر مشخص شود.
کلام آخر
در این مطلب به دو دستگاه با اهمیت سوئیچ ها و روترها در شبکه و به فرق سوئیچ و روتر و کاربرد های آنها هم اشاره شد تا دیگر این دو دستگاه با هم اشتباه گرفته نشوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است با کارشناسان مربوطه مشورت شود.