پشتیبانی شبکه چیست و چه خدماتی را ارائه می دهد؟ پشتیبانی شبکه به مجموعه خدماتی گفته می شود که برای نگه داری و رفع مشکلات شبکه و تجهیزات آن ارائه می شود. این خدمات به دو شکل سخت افزاری و نرم افزاری ارائه می گردند. در بخش سخت افزاری، عملکرد تجهیزات شبکه ، کابل شبکه ، سامانه های خنک کننده و سایر موارد مرتبط بررسی می شوند. در بخش نرم افزاری، راه اندازی نرم افزارها و به روز رسانی های دستگاه انجام خواهد شد. افرادی که مسئول خدمات پشتیبانی شبکه هستند، عموماً به عنوان کارشناس پشتیبانی شبکه یا تیم پشتیبانی شبکه شناخته می شوند..
دلایل اهمیت پشتیبانی شبکه چیست؟
اهمیت و ضرورت پشتیبانی شبکه چیست و چرا سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک به این خدمات نیاز دارند؟ به طور کلی، هر سازمان و یا شرکت، برای بهره وری بالاتر به سرویسها و سیستم های فعال فناوری اطلاعات نیاز دارد. در واقع، برای شرکتها حائز اهمیت است که با روندهای فناوری روز دنیا پیش بروند.
مشتریان کسب و کارها ترجیح می دهند با از خدماتی استفاده نمایند که عملکرد بهتر آن ها را تضمین می نماید. از مهم ترین دلایل اهمیت پشتیبانی شبکه می توان استاندارد سازی پایگاه های داده، رفع خرابی های شبکه، عیب یابی های فردی، امنیت و تامین نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری را نام برد. مشکلات غیر منتظره در شبکه ممکن است بر گردش کار یک شرکت تاثیر بگذارد. کارشناسان پشتیبانی شبکه مسئول تشخیص مشکلات و رفع آن ها هستند.
مزایای خدمات پشتیبانی شبکه چیست؟
یکی از مهم ترین مزایای خدمات پشتیبانی شبکه، عدم اتلاف زمان انجام کار است. هنگامی که یک شبکه دچار اختلال شود، این موضوع می تواند موجب توقف کار گردد. در واقع، این مشکل ممکن است برای شرکت ها هزینه های زیادی به همراه داشته باشد. یک ساعت قطعی، اختلال یا کندی شبکه و یا حتی عدم عملکرد صحیح رایانه ها، سرورها و نرم افزارهای مالی و اداری به معنای توقف کسب و کار در آن یک ساعت است و به تبع، شرکت را متحمل ضرر و زیان خواهد کرد. به همین دلیل، خدمات پشتیبانی شبکه و سرور بسیار حائز اهمیت است.
مطلب پیشنهادی: مانیتورینگ شبکه چیست و چه اهمیتی دارد؟
کارشناس پشتیبان شبکه چه وظایف و مسئولیت هایی بر عهده دارد؟
پس از تعریف پشتیبانی شبکه چیست لازم است به این موضوع بپردازیم که پشتیبان شبکه کیست و مسئول ارائه چه نوع خدماتی است؟ خدمات پشتیبانی شبکه توسط متخصصان این حوزه انجام می شود. کارشناسان پشتیبان شبکه مسئولیت های گوناگونی بر عهده دارند. این افراد برای انجام وظایف مختلف خود باید از توانایی ها و تخصص های متعددی برخوردار باشند. از مهم ترین خدمات کارشناسان شبکه می توان به نظارت بر کارکرد تجهیزات شبکه، ارائه گزارش منظم از نحوه عملکرد شبکه و پیش بینی نیازهای احتمالی شبکه در آینده اشاره کرد.
به طور کلی، وظایف کارشناس در ارائه خدمات پشتيبانی شبکه شامل مدیریت و پشتیبانی از شبکه های کامپیوتری، نصب و پیکربندی تجهیزات شبکه مانند روتر ها، سوئیچ شبکه و فایروال ها جهت ایجاد زیر ساخت های قابل اعتماد است. نظارت بر شبکه ها با استفاده از ابزارهای مانیتورینگ، شناسایی و حل مشکلات فنی شبکه از جمله از دست رفتن اتصال و کاهش سرعت، اعمال موارد امنیتی برای حفاظت از شبکه در برابر حملات، رفع مشکلات نرم افزاری و اعمال به روزرسانی های نرم افزاری مورد نیاز از دیگر وظایف کارشناسان شبکه به شمار می آیند. داشتن یک تیم خدمات پشتیبانی شبکه قوی و با تجربه کمک می کند تا شبکه شما کمتر دچار اختلال شود و به طور مستمر فعال باشد.
نگهداری از سرورها، رایانه ها، تجهیزات شبکه و نرم افزارهای نصب شده در شبکه به منظور جلوگیری از قطع شبکه و رفع مشکلات کاربران، ایجاد و مدیریت بکاپ و بازیابی اطلاعات، آموزش کاربران برای کار در شبکه و رفع مشکلات ساده از رایج ترین وظایف کارشناسان و خدمات پشتیبانی شبکه و سرور محسوب می شوند. توجه داشته باشید که کارشناس پشتیبان شبکه با توجه به دانش تخصصی، میزان مهارت های فنی و سطح کار وظایف متفاوتی خواهند داشت.
نقش پشتیبانی شبکه در عصر دیجیتال
در عصری که مهم ترین مشخصه آن نوآوری بی وقفه در فناوری و ارتباطات دیجیتالی است، نقش پشتیبانی شبکه چیست و چه اهمیتی دارد؟ با پیشرفت روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات، شبکه های کامپیوتری به عنوان ستون اصلی ارتباطات و انتقال داده ها در سازمان ها و شرکت ها شناخته می شوند. در واقع، این شبکه ها هستند که انتقال یکپارچه داده ها، ارتباطات آنلاین و جریان اطلاعات را تسهیل می نمایند و اهمیتی حیاتی در دنیای ارتباطات امروز دارند. در این زمینه، نقش و کار پشتیبانی شبکه به عنوان یک سرویس حرفه ای بسیار مهم است. از مهم ترین دلایل اهمیت پشتیبانی شبکه می توان به این موارد اشاره کرد:
- پشتیبانی از شبکه های پیچیده: با پیشرفت فناوری، شبکه های کامپیوتری سیستم های پیچیده تری نسبت به گذشته دارند و بنابراین پشتیبانی شبکه باید قابلیت کار حرفهای با شبکه های پیچیده و تکنولوژی های جدید مانند اینترنت اشیاء، پشتیبان گیری ابری و موارد دیگر کار کند.
- امنیت شبکه: با افزایش تهدیدات، حملات و راه های نفوذ سایبری، امنیت شبکه بسیار حائز اهمیت است. پشتیبانی شبکه باید بتواند با شناسایی و رفع حملات سایبری و مدیریت امنیت شبکه به بهترین شکل ممکن از شبکه محافظت کند.
- پشتیبانی از اپلیکیشن ها و سرویس های آنلاین: با گسترش این سرویس ها پشتیبانی شبکه باید قادر به ارائه خدمات به کاربران و مشتریان در هر زمان و مکان با سرعت و کارایی بالا باشد.
- مدیریت داده: مدیریت حجم بالای دادهها و اطلاعات موجود در شبکه ها و بکاپ گیری منظم از اطلاعات مهم از دیگر خدمات پشتیبانی شبکه به شمار می آید.
- توسعه و بهینه سازی: توسعه زیر ساخت های شبکه، افزودن فناوری های جدید، بهینه سازی عملکرد و کاهش هزینه ها با استفاده از روش های نوین از تاثیر پشتیبانی شبکه محسوب می شوند.
سخن پایانی
به طور خلاصه در پاسخ به پرسش پشتیبانی شبکه چیست می توان گفت؛ پشتیبانی شبکه به مجموعه فعالیت ها و خدماتی اطلاق می شود که به منظور حفظ، بهره وری، امنیت و عملکرد بهینه شبکه های کامپیوتری در یک سازمان یا شرکت ارائه می گردد. خدمات پشتیبانی شبکه شامل نگهداری، رفع اشکال، پشتیبانی فنی، مدیریت امنیت اطلاعات، بروزرسانی نرم افزار و سخت افزار، آموزش کاربران، برنامه ریزی و توسعه زیرساخت های شبکه می شود.
به طور دقیق تر، کار پشتیبانی شبکه شامل نگهداری و تعمیرات، رفع مشکلات و خطاهای شبکه، حفاظت از داده ها در برابر نفوذ و سرقت اطلاعات است. مدیریت سطح دسترسی کاربران مختلف به منابع شبکه، به روز رسانی نرم افزارها و بهینه سازی عملکرد شبکه، آموزش کاربران در استفاده از منابع شبکه، برنامه ریزی برای توسعه زیر ساخت های شبکه از دیگر مواردی است که در پشتیبانی شبکه به آن ها پرداخته می شود.